Eszközkölcsönző

Egy 2009-es Szociális és Munkaügyi Minisztérium pályázat jóvoltából speciális, augmentatív és alternatív (kiegészítő és helyettesítő) kommunikációs eszköztárat tudtunk létrehozni. A támogatás több mint 12 millió forint értékű volt, amit azóta egy 4 milliós pályázat segítségével tovább bővítettünk. A támogatás segítségével a Bliss Alapítvány nemcsak eszközöket szerzett be, de regionális eszközkölcsönzőként is el kezdett funkcionálni, vagyis ingyenes kölcsönzést biztosít a rászorulóknak. A szolgáltatás országos, de több alkalommal határon túli szervezetnek, illetve kliensnek is kölcsönöztünk már eszközöket.

A több száz eszközt egy elektronikus rendszerben tartjuk nyilván, amelyen keresztül a kölcsönzések is történnek. Az elmúlt évek során egy statisztikai programot is létrehoztunk, melyből kinyerhetőek a szükséges információk.

minta2

A nálunk fellelhető eszközöknek nincs hazai gyártójuk és csak egy forgalmazóról tudunk, valamint a specialitásukból adódóan nagyon drágák. Ezért a családoknak óriási segítség a szolgáltatás működtetése, hiszen a magas értékű eszközök megvásárlása helyett ingyenesen hozzájuthatnak, illetve szükség esetén 1-2 hónapos használat után lecserélhetik befektetés nélkül.

Emellett, ami az eszközkölcsönzés elengedhetetlen része, az a diagnosztikai felmérés, illetve a szakmai tanácsadás és nyomon követés. Egy ilyen eszköz önmagában nem sokat ér, ha nincs mögötte az a szakértelem, amely szükséges a sikeres használathoz és fejlődéshez. Ezt a komplex szolgáltatást folyamatosan nyújtja a Bliss Alapítvány.

Statisztika

DSCF5306kA 2009-ben indított ellátást az elmúlt 5 évben a következők szerint vették igénybe:

Diagnosztikán résztvevő kliensek 11 alkalommal egérkiváltót, 24 alkalommal egyéb eszközt (pl. kapcsolódobozt), 29 alkalommal játékot, 39 alkalommal, kapcsolót, 98 alkalommal kommunikátort, 1 alkalommal speciális billentyűzetet, 2 alkalommal számítógépet, 46 alkalommal szoftvert kölcsönöztek. Egy-egy kölcsönzés időtartama 2 és 18 hónap között volt.

Saját intézményünkben, tehát ellátásunkba vont kliensek számára 5 alkalommal speciális egeret, 75 alkalommal egyéb eszközt, 189 alkalommal játékot, 233 alkalommal kapcsolót, 1902 alkalommal kommunikátort, 1 alkalommal számítógépet, 71 alkalommal szoftvereket kölcsönöztek a pedagógusok.

Más intézmények 1 alkalommal egérkiváltót, 3 alkalommal egyéb eszközt, 17 alkalommal játékot, 12 alkalommal kapcsolót, 23 alkalommal kommunikátort, 1 alkalommal speciális billentyűzetet, 9 alkalommal szoftvert kölcsönöztek.

Használat

emeseAz eszközkölcsönző mindenki számára ingyenesen elérhető. A szolgáltatásért mindössze letéti díjat kell fizetnie a felelősségvállalónak, amelyet visszakap a kölcsönzés végén, amennyiben az eszköz hibátlan állapotban kerül vissza alapítványunkhoz. A letéti díjat az eszközök javíttatására használjuk fel.

A szolgáltatást egy előzetes vizsgálathoz kötjük, amely során a szakemberek megállapítják a kliensről, hogy melyik eszköz lenne számára a legalkalmasabb. A felmérésen a pedagógusok az eszközt bemutatják, használatát betanítják. Ez a folyamat elengedhetetlen a kölcsönzéshez. Abban az esetben tudunk eltekinteni tőle, ha a család egy AAK-szakember javaslatával érkezik, amelyben részletesen leírják, hogy melyik eszközre lenne szüksége a kliensnek, ezt mi alapján állapították meg és a későbbiekben mire fogják és hogyan használni.

A kölcsönzési folyamat során 3 havonta konzultáción kell részt venni, amely során megbeszéljük az eddigi eszközhasználatot, javaslatot, tanácsot adunk a következő időszakra vonatkozóan, esetleg újabb eszközt kölcsönzünk.

A kölcsönzés magánszemélyeknek, családoknak és intézményeknek is lehetséges. Intézményeknek abban az esetben tudunk kölcsönözni, ha foglalkoztatnak AAK-szakembert.