Szakembereknek

Elérhetőség

Bliss Alapítvány

Működtetett intézménye: Segítő Kommunikációs Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Pedagógiai Szakszolgálat, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola

Címünk: 1112 Budapest XI., Neszmélyi út 36.
(Őrmezői lakótelep)

Telefon fax: (+361) 310-3583

Email: info@bliss.org.hu

igaz_vilagigaz_vilag_teIgaz világ
Takáts Eszter előadóművész, dalszerző, énekes vállalkozott arra, hogy alapítványunknak, alapítványunkról ír és előad egy dalt.

A Bliss Alapítvány története

A Bliss Alapítvány 1987. januárjában alakult ún. közérdekű kötelezettségvállalásként, azaz magánszemélyek és cégek adományaiból. Az ország egyik első civil szervezeteként szolgáltatásokat, képzést, oktatást ajánlott fel a gyógypedagógia és rehabilitáció egy addig ismeretlen területén. Bátran kimondható, hogy a Bliss Alapítvány – amely a teljes földrajzi régióban elsőként honosította meg s a szolgáltatás-oktatás-kutatás egységbe forrasztásával magas színvonalra emelte az AAK-t –eddigi munkássága a magyar civil társadalom és a gyógypedagógia kiemelkedő sikertörténete.

Augmentatív és alternatív kommunikáció

Az augmentatív és alternatív kommunikáció a segítő kommunikáció módszere, amely kiegészítő kommunikációs eszközök segítségével megmutathatóvá teszi a kimondhatatlant…

Aki nem tud beszélni, annak a szokásostól eltérő utakat kell választania gondolatai, érzései kifejezésére. Ilyenek a gesztusok mellett a kommunikációs táblákon vagy elektronikus eszközökön, ún. kommunikátorokon elhelyezett üzenethordozók, mint például a képek, a grafikus ábrák, a Bliss-jelképek, a betűk és a szavak.

Korai fejlesztés

A gyermekek számára a játék az egyik legfontosabb napi tevékenység, központi szerepet foglal el az életükben. A játék egyszerre szórakozás, tanulás és munka is számukra. Mindezek tudatában született meg a korai kommunikációfejlesztés csoportos és egyéni terápiás modelljének gondolata, majd e – gondolatok hívták életre, az immár több mint két évtizede, a Bliss Alapítványban működő „Játszócsoportot”.

Fejlesztő nevelés-oktatás

A fejlesztő nevelés-oktatás megszervezését azért tartottuk fontosnak, hogy a súlyosan, halmozottan, kommunikációjukban is sérült tanköteles korú gyermekek a számukra elengedhetetlen fontosságú és nekik legmegfelelőbb oktatásban-nevelésben részesülhessenek.

Munka rehabilitáció

A “Műhely-csoport” tagjai olyan 16 és 30 év közötti, súlyosan-halmozottan sérült fiatal felnőttek, akik – családjaikkal együtt – céljukként tűzték ki a minél teljesebb körű életet, aminek sok minden más mellett a munkavégzés is szerves része. Növendékeink komplex fejlesztésben részesülnek, amely magában foglalja az intézmény alapfilozófiáját képező AAK-s kommunikációfejlesztés mellett mozgásfejlesztést, szociális készségfejlesztést is.

Egyéni fejlesztés

A Bliss Alapítvány által fenntartott Segítő Kommunikációs EGYMI-ben egyéni fejlesztésre is van lehetőség. A kommunikációs képességek fejlődésével a gyermekek és családjuk életminősége, közérzete javul.

Diagnosztika

Ahhoz, hogy valakinek valódi segítséget tudjunk nyújtani kommunikációs nehézségei megoldásához, a lehető legtöbbet kell megtudnunk testi, lelki és szellemi képességeiről, illetve tulajdonságairól, valamint családi és szociális körülményeiről. Ezek alapos körbejárása történik az ún. diagnosztikai munka során.

Eszközkölcsönző

Egy 2009-es Szociális és Munkaügyi Minisztérium pályázat jóvoltából speciális, augmentatív és alternatív (kiegészítő és helyettesítő) kommunikációs eszköztárat tudtunk létrehozni. A támogatás segítségével a Bliss Alapítvány nemcsak eszközöket szerzett be, de regionális eszközkölcsönzőként is el kezdett funkcionálni, vagyis ingyenes kölcsönzést biztosít a rászorulóknak.

Fejegér (fejmozgással irányított számítógép)

A MouSense szoftver egy fejegér, amelynek segítségével fejmozgásokkal irányítható a számítógép. Kattintani lehet, ha a felhasználó a fejét (és így a kurzort) rövid ideig mozdulatlanul tartja. Az MouSense ingyenesen letölthető számítógépes szoftver, működtetéséhez a szoftverre és egyszerű webkamerára van szükség, wii kontrollerrel is irányítható.

Események

Sok olyan esemény, alkalom van, melyeken vendégül látnak bennünket vagy mi látunk vendégül másokat: intézménylátogatások, konferenciák és kerekasztal beszélgetések tarkítják életünket. Mindennapjainkban fontos szerepet játszanak az ünnepek, közösségi alkalmak, melyek a gyermekek szociális készségeit is fejlesztik. Célunk, hogy a gyermekek a családjukkal és pedagógusaikkal együtt, ünnepelhessenek, szórakozhassanak.

Galéria