Tananyagok a fejlesztő nevelés-oktatáshoz

Az „MM” – Mentor-modellprogram súlyosan, halmozottan sérült személyek számítógépes megsegítésére c. projekt megvalósítását a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma  tette lehetővé, amelynek során mozgás- és beszédképtelen fiatal felnőttek dolgoztak ki segédanyagokat tanköteles korú sorstársaiknak. A program egyediségéről részletesebben.

A témaköröket a Bliss Alapítvány intézménye, a Segítő Kommunikációs EGYMI pedagógusai által felajánlott kompetencia területeken belül a mentorok maguk választották. A segédanyagokhoz a képeket is önállóan válogatták. Pedagógusaink a munkát ellenőrizték, de nem irányították. Közvetlenül csupán akkor avatkoztak be, ha a mentorok által készített anyag pedagógiai szempontból indokolt javításra szorult.

A projekt eredménye az a fokozatosan gyarapodó segédanyag tár, amelyet mozgás- és beszédképtelen fiatal felnőttek készítenek a fejlesztő nevelés-oktatásban részesülő sorstársaik számára. A honlapunkon bemutatott anyagok segédanyagok. Nem céljuk a súlyosan, halmozottan sérült, nem beszélő gyermekek oktatásában használt pedagógiai programok, tankönyvek helyettesítése. A segédanyagok célja, hogy a helyi pedagógusok által bárhol használt tanmenetbe illesztve az órák anyagát színesítsék, és segítsenek a súlyosan, halmozottan sérült gyermekeknek az anyagrészekhez kapcsolódó ismeretek elsajátításában.

Elkészült tananyagok

Az összes tananyag és beszámoló, mely honlapunkra felkerült.

Az anyanyelvi kompetenciaterülethez tartózó tananyagok.
Ezen belül:
A betűismeret témaköréhez tartozó tananyagok.
A szókincsfejlesztés témaköréhez tartozó tananyagok.
Az időben történő tájékozódás témaköréhez tartozó tananyagok.

A matematikai kompetenciaterülethez tartozó tananyagok.
Ezen belül:
A viszonyfogalmak témaköréhez tartozó tananyagok.
A számfogalom témaköréhez tartozó tananyagok.
A geometria témaköréhez tartozó tananyagok.

A környezeti nevelés kompetenciaterülethez tartozó tananyagok.

A zenei nevelés kompetenciaterülethez tartozó tananyagok.

 Tananyagkészítő mentorok

Akik az anyagokat készítették, nagyon büszkék elkészült munkáikra. Bemutatkozás mellett az alábbi oldalakon az is megtekinthető, melyik tananyagot ki készítette.

Soma arckép
Soma
Anton arckép
Anton
Jozsó arckép.
Jozsó
Petya Mártival
Petya és Márti
Tamás előadást tart.
Tamás
Atesz
Atesz
Zsoca
Zsoca

Oldal tetejére