Tananyagok a fejlesztő nevelés-oktatáshoz

Az „MM” – Mentor-modellprogram súlyosan, halmozottan sérült személyek számítógépes megsegítésére c. projekt megvalósítását a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma  tette lehetővé, amelynek során mozgás- és beszédképtelen fiatal felnőttek dolgoztak ki segédanyagokat tanköteles korú sorstársaiknak. A program egyediségéről részletesebben.

A témaköröket a Bliss Alapítvány intézménye, a Segítő Kommunikációs EGYMI pedagógusai által felajánlott kompetencia területeken belül a mentorok maguk választották. A segédanyagokhoz a képeket is önállóan válogatták. Pedagógusaink a munkát ellenőrizték, de nem irányították. Közvetlenül csupán akkor avatkoztak be, ha a mentorok által készített anyag pedagógiai szempontból indokolt javításra szorult.

A projekt eredménye az a fokozatosan gyarapodó segédanyag tár, amelyet mozgás- és beszédképtelen fiatal felnőttek készítenek a fejlesztő nevelés-oktatásban részesülő sorstársaik számára. A honlapunkon bemutatott anyagok segédanyagok. Nem céljuk a súlyosan, halmozottan sérült, nem beszélő gyermekek oktatásában használt pedagógiai programok, tankönyvek helyettesítése. A segédanyagok célja, hogy a helyi pedagógusok által bárhol használt tanmenetbe illesztve az órák anyagát színesítsék, és segítsenek a súlyosan, halmozottan sérült gyermekeknek az anyagrészekhez kapcsolódó ismeretek elsajátításában.

Elkészült tananyagok

Az összes tananyag és beszámoló, mely honlapunkra felkerült.

Az anyanyelvi kompetenciaterülethez tartózó tananyagok.
Ezen belül:
A betűismeret témaköréhez tartozó tananyagok.
A szókincsfejlesztés témaköréhez tartozó tananyagok.
Az időben történő tájékozódás témaköréhez tartozó tananyagok.

A matematikai kompetenciaterülethez tartozó tananyagok.
Ezen belül:
A viszonyfogalmak témaköréhez tartozó tananyagok.
A számfogalom témaköréhez tartozó tananyagok.
A geometria témaköréhez tartozó tananyagok.

A környezeti nevelés kompetenciaterülethez tartozó tananyagok.

A zenei nevelés kompetenciaterülethez tartozó tananyagok.

Tananyagkészítő mentorok

Akik az anyagokat készítették, nagyon büszkék elkészült munkáikra. Bemutatkozás mellett az alábbi oldalakon az is megtekinthető, melyik tananyagot ki készítette.

Soma arckép
Soma