Olvasnivalók, érdekességek szakembereknek

Kutatások a Bliss Alapítványnál

A Bliss Alapítványban folyamatosan folynak kutatások, fejlesztések annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújthassa klienseinek.

Az ELTE Informatikai Karával folyó együttműködés következtében a legmodernebb kutatások eredményeit is azonnal meg tudják ismerni, ki tudják próbálni a dolgozók és a gyermekek is. Ennek keretében vettek részt már 2003-ban is az akkori fiatalok az első fejegér program kipróbálásában, és így részben nekik köszönhető a MouSense program megvalósulása. Napjainkban okos-szemüvegekkel és mobiltechnológiák AAK-ban való használatával kapcsolatos kutatásokban segítik a fiatalok a tudományos munkát.

Nemzetközi kutatásokban a szülőcsoportok és ezzel együtt a családok segítésének nehézségeit, buktatóit vizsgáltuk az elmúlt évben, amelynek folytatása képen további vizsgálatok és hatékonyság növelő stratégiák és tréningek segítik a Bliss Alapítvány mindennapjait.

Részt veszünk a Bliss-nyelv fejlesztésével foglalkozó nemzetközi csoport munkájában, hazai tananyagot dolgoztunk ki, és Bliss-nyelv oktatására felkészített szakembereket képeztünk.

Az eredményekről, tapasztalatokról saját szervezésű konferenciák mellett hazai és nemzetközi fórumokon is rendszeresen beszámolunk.

Minden alkalommal részt veszünk a kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi ISAAC konferenciákon, illetve a páratlan években megvalósuló Kelet-közép Európai Konferencián, amelyekre előadásokkal és poszterekkel készülünk, és a megszerzett tudással a hazai pedagógusok szakértelmét bővítjük.

Kommunikációs mátrix

A kommunikáció segítése, fejlesztése során első lépés felmérni és nyomon követni tudni a kommunikáció szintjét. Ehhez a Bliss Alapítványnál évek óta nagy segítség a Charity Rowland féle Communication Matrix.
Nagy örömmel értesítünk mindenkit, hogy elkészült a © 2010, Charity Rowland féle Communication Matrix kézikönyvének 29 oldalas teljes fordítása. A fordításra 2011-ben Charity Rowland adott engedélyt a Bliss Alapítványnak. Ha a dokumentumot valaki terjeszteni akarja, akkor lépjen szervezetünkkel kapcsolatba. Sok sikert a használathoz!

Fejegér (fejmozgással irányított számítógép)

20141212miksztairethey-brigitta-vodafone-angyal-tanitja14

A MouSense szoftver egy fejegér, amelynek segítségével fejmozgásokkal irányítható a számítógép. Kattintani lehet, ha a felhasználó a fejét (és így a kurzort) rövid ideig mozdulatlanul tartja. Az MouSense ingyenesen letölthető számítógépes szoftver, működtetéséhez  és egyszerű webkamerára van szükség, wii kontrollerrelis irányítható.

Poszterprezentációk az ISAAC 2014 konferencián

The assessment of communication activities of children with severe and multiple disabilities (Paless, E.)

Sentence prediction for a picture based vocabulary: problems of understanding and clarity – Preliminary results (Miksztai-Réthey, B. & Kalman, S. L.)

emese

Mobileszközök kommunikációs eszközként

Webcam based accessibility tool for mobiles (Miksztai-Réthey, B.)

Mobile AAC solutions using gaze tracking and optical character recognition (Vörös, Gy. & Miksztai-Réthey, B. & Verő, A. & Toyama, T. &  Orlosky, J. & Sonntag, D. & Lőrincz, A.)