AAK

  1. Augmentatív és alternatív kommunikáció

Az augmentatív és alternatív kommunikáció a segítő kommunikáció módszere, amely kiegészítő kommunikációs eszközök segítségével megmutathatóvá teszi a kimondhatatlant…

Aki nem tud beszélni, annak a szokásostól eltérő utakat kell választania gondolatai, érzései kifejezésére. Ilyenek a gesztusok mellett a kommunikációs táblákon vagy elektronikus eszközökön, ún. kommunikátorokon elhelyezett üzenethordozók, mint például a képek, a grafikus ábrák, a Bliss-jelképek, a betűk és a szavak.

soma

További információk az AAK-ról

Charles K. BlissA jobb oldali képen az idős Charles K. Bliss látható. Ő az az ember, aki megalkotta a módszert, amellyel beszédképtelen személyek ki tudják fejezni magukat.

A BCI (Blissymbolics Communication International) honlapja.

A Bliss nyelv sajátosságának köszönhetően várhatóan magyarra is könnyen adaptálható lesz az Amerikában, jótékony adományokból fejlesztett új szoftver. Ennek segítségével a Bliss nyelvet használók mobil eszközeikkel a természetes beszéd tempójához jól alkalmazkodva tudnak a társalgásban bárhol részt venni.


Ez az angol nyelvű kisfilm röviden és világosan mutatja be a beszédképtelen emberek számára elérhető alternatív kommunikációs lehetőségeket. Érdemes megnézni, mert változatosabbak, mint elsőre gondolnánk.

Olvasnivalók, érdekességek szakembereknek

A Bliss Alapítványban folyamatosan folynak kutatások, fejlesztések annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújthassa klienseinek.
Az ELTE Informatikai Kar NIPG csoportjával való együttműködés következtében a legmodernebb kutatások eredményeit is azonnal meg tudják ismerni, ki tudják próbálni a szakemberek és a rászoruló gyermekek is.
Nemzetközi kutatásokban a szülőcsoportok és ezzel együtt a családok segítésének nehézségeit, buktatóit vizsgáltuk az elmúlt évben, amelynek folytatásaként további vizsgálatok, valamint hatékonyság növelő stratégiák és tréningek segítik a Bliss Alapítvány mindennapjait.
Az eredményekről, tapasztalatokról saját szervezésű konferenciák mellett hazai és nemzetközi fórumokon is rendszeresen beszámolunk.

20141212miksztairethey-brigitta-vodafone-angyal-tanitja14


Oldal tetejére